VIDEO | Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Ceaușescu a fost un om înzestrat extraordinar de bine cu o componentă energetică. Avea ideea aceasta, că poți să faci bine pentru ceilalți”

Publicat: 27/07/2022, 01:13
Actualizat: 27/07/2022, 01:14

Prof. univ. dr. Lavinia Betea, istoric, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cercetătoarea a vorbit despre începuturile lui Nicolae Ceaușescu, până la preluarea funcției de șef de stat al Republicii Socialiste România, din 1967. Invitata lui Marius Tucă a precizat că fostul lider comunist era „un om înzestrat extraordinar de bine cu componentă energetică”, mânat de dorința de a le face bine oamenilor.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: În 1965, Ceaușescu era într-o foarte bună stare de sănătate și a fost într-una un om înzestrat extraordinar de bine cu o componentă energetică. Eu predau psihologie – salariul meu de aici vine, nicidecum din viața lui Ceaușescu – și multă lume și imaginează această energie este ceva care poate să-ți vină din exterior. Ori tu te naști cu această înzestrare și cu cantitatea, spunem, și cu genul de energie și cu ritmul în care ți-o consumi.

Sigur poți mai ameliorezi, însă este un dar nativ și, din acest punct de vedere, Ceaușescu a fost foarte înzestrat cu energie și, de fapt, cu această componentă energetică, ca și, de altfel, cu inteligența emoțională, trebuie fie înzestrat un manager, un lider.

M. Tucă: Dar pregătirea lui în materie de economie era 0.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: Da, era 0 venită din școală.

M. Tucă: Dar intuiția?

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: Nu e vorba doar de intuiție. Să presupunem că, eu sau dumneavoastră, de mâine, mergem într-o uzină și că, în decursul a unui an-doi-trei-patru,nu facem altceva decât citim despre producția uzinei respective. Eu cred noi ne cam punem la punct, chiar dacă e vorba de o producție de avioane, pentru că. până la urmă, dacă aduni orele, fac mai mult decât o facultate.

Și el se pomenea cu o documentație și, de fapt, din 1944 încoace, fusese într-una miezul lucrurilor și politica aceasta comunistă, ideologia comunistă, impunea economia. Pornind de la unul din postulatele fundamentale ale acestei ideologii, existența determină conștiința și economicul este baza, restul – cultura, ideologia, învățământul – sunt suprastructură.

Și, atunci, a fost într-una obligat și, din momentul naționalizării, aflându-se în acel cerc al liderilor, plus vizitele pe care le-a făcut într-una prin țară, ca și lider al UTC-ului, ca și secretar, cu organizatoricul, unde în țară fiind, n-a stat în casele de oaspeți, dincolo de ședințe.

M. Tucă: Și asta a durat din anii ‘40, până în 1965.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: Sigur. Deci cunoștea țara, o străbătuse. Era o atmosferă care nu era hora de acasă, pentru el nu apucase petrecerile rurale, dar era, totuși, ceva cultural care, dincolo de mesajul politic, cu certitudine atrăgea un tânăr și sigur este o predispoziție nativă, ca la orice politician înzestrat – ideea aceasta, tu poți faci bine pentru ceilalți – vorbesc de politicienii veritabili.

El avea chestiunea asta, și trebuie o ai, de asemenea, în sânge, cum se spune nativ. În termen de psihologie, lucrurile acestea se înscriu în ceea ce se numește comportamente pro-sociale.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este forma Universului? Unii cercetători spun că ar semăna cu un hol cu oglinzi
×